V podjetju Okna Tim poskrbimo za celostno rešitev pri naročilu novih oken in vrat, saj poskrbimo tudi za dostavo, montažo in servis.

Klasična montaža

Klasična montaža je najpogosteje uporabljena vrsta montaže v Sloveniji. Okenski okvir najprej privijačimo v zid, režo med okvirjem in steno pa zapolnimo s poliuretansko peno (purpenom).

RAL montaža

Ral montaža je posebna montaža po nemškem standardu RAL, katerega cilj je visoka tesnost in čim manjše toplotne izgube na stikih oken s konstrukcijo stavbe. RAL standard dosežemo s tremi koraki zatesnitve:

  • Zunanji sloj zagotavlja paropropustnost in vodoodbojnost – nudi zaščito pred vremenskimi vplivi, preprečuje vdor vlage in vode v zid ter v srednji sloj.
  • Srednji sloj je zvočna in toplotna izolacija – ta sloj predstavlja tudi nosilno funkcijo, saj skupaj z vijaki prenaša obremenitve oken.
  • Notranji sloj je paronepropusten, preprečuje vstop toplega in vlažnega zraka v spoj in tvorjenje kondenza na mestih spoja.

POZOR! Vgradnja oken po sistemu RAL je eden nujnih predpogojev za pridobitev subvencij EKO SKLADA v primeru zamenjave stavbnega pohištva z lesenimi okni.

Priprava za montažo
Pred montažo bodo naši monterji  zaščitili neposredno okolico okenske odprtine, kljub temu pa vam priporočamo, da dodatno zaščitite notranjost okrog okenske odprtine in pohištvo. Uporabite lahko odpadne kartone, pvc folijo in podobno.

Demontaža starih oken
Pri prenovi ali energetski sanaciji vašega doma je najprej potrebno odstraniti obstoječa okna. Okenska krila se lahko odstranijo v enem kosu, okvirje pa je potrebno razrezati, kar lahko privede tudi do manjših poškodb fasade, katerih pa naši monterji ne morejo predvideti in  zanje niso odgovorni.

Montaža novih oken
Montaža oken je izvedena glede na vaše želje (klasična, RAL montaža), navadno pa je izvedena v enem dnevu (običajni enodružinski stanovanjski objekti).

Zaključna dela po montaži
Nudimo tudi možnost dodatnih zaključnih del po vgradnji oken: zapiranje špalet z mavčno-kartonskimi ploščami do grobe obdelave (brez pleskanja).

Nastavitev okovja
Po končani montaži bodo naši monterji preverili delovanje vseh novo vgrajenih oken in po potrebi prilagodili nastavitve okovja.

Vzdrževanje oken
Za dolgo življenjsko dobo vaših novih oken je pomembno, da le te redno vzdržujete in čistite. Če uporabljate čistilna in zaščitna sredstva, ki niso priporočena  strani proizvajalca, morate preveriti, da le-ta ne vsebujejo abrazivnih in lužnih sestavin ter organskih topil, saj ti povzročajo poškodbe, ki niso predmet reklamacije. Pred uporabo takšnih čistil naredite test na skritem delu površine.

Pregled tesnil
Enkrat letno vam priporočamo, da pregledate vsa tesnila, jih očistite in namastite z gladilnim sredstvom. Tako boste povečali tesnenje in podaljšali življenjsko dobo tesnil.

Popravilo poškodb na lesenih oknih
Če na okenskih okvirjih pride do mehanskih poškodb, je te potrebno sanirati čimprej, da ne pride do prodiranja vode v notranjost okvirja. Preden se odločite za popravilo vam svetujemo, da se posvetujete z našimi strokovnjaki, ki vam bodo hitro svetovali kako ravnati v primeru poškodbe.

OPOZORILO: Ob stiku macesnovega ali hrastovega lesa s cementom oz. apnom, lahko pride do reakcije, ki povzroča temne madeže, ki jih ni mogoče odstraniti. Možna je samo sanacija s pokrivnimi premazi.